06.08.2024 Komentari: 0

Zašto zubni implanti mogu da zakažu

Dentalni implanti su zamišljeni kao trajna zamena za zube. Prema kineskim istraživanjima, uspešnost ovih implanta je između 90 i 95 odsto tokom perioda od deset godina. Međutim, postoje slučajevi kada implanti ne uspevaju, bilo nakon nekoliko meseci ili godina.

Razlozi za to mogu biti različiti, a mi vam u nastavku donosimo neke od njih, kao i načine na koji se neuspeli zubni implanti mogu tretirati.

 

Koje sve vrste dentalnih implanta postoje?


Zubni implant je veštački koren zuba koji zamenjuje funkciju prirodnog korena i koji se ugrađuje u vilicu kako bi podržao zamenski zub ili most. Nakon ugradnje implanta, na njega se postavlja protetski zub poznat kao krunica.

 

Endostealni i subperiostalni implanti


Postoje dva osnovna tipa implanta: endostealni i subperiostalni. Endostealni implant se najčešće koristi u oralnoj hirurgiji i podrazumeva postavljanje šrafa direktno u kost vilice. Ovaj tip implanta je pogodan za većinu pacijenata jer pruža stabilnu osnovu za zamenski zub.

Nasuprot tome, subperiostalni implant se postavlja iznad vilice, sa metalnom konstrukcijom koja leži na vrhu kosti i pruža podršku zamenskom zubu. Ovaj tip implanta se obično koristi kod pacijenata koji nemaju dovoljno kosti u vilici za endostealne implante ili ne žele da prolaze kroz dodatne hirurške zahvate za nadogradnju kosti.

 

Koji tip zubnog implanta je bolji?


Odluku o tome koji tip implanta je bolji za vas - endostealni ili subperiostalni - bi trebalo da doneste u konsultaciji sa stomatologom. Naime, odluka u mnogome zavisi od stanje vaše vilice, opšteg zdravstvenog stanja i vaše potrebe.

Ako je suditi po online pretragama gde je najčešće unošeni upit "zubni implanti cena", jasno je da je budžet koji možete da izdvojite da restauraciju zuba jednako važan kriterijum jer ukupni troškovi mogu da variraju u zavisnosti od tipa implanta i potrebnih procedura.

 

muskarac kod zubara

 

Koliko dugo traju zubni implanti i kada je vreme za zamenu krunica?


Zubni implanti su kreirani da traju dugo, jer se tokom procesa poznatog kao oseointegracija, direktno spajaju sa vilicom. Ovaj proces omogućava implantu da se spoji sa okolnim koštanim tkivom.

Kada se oseointegracija uspešno završi, implant postaje čvrsto vezan za kost, pružajući stabilnu bazu potrebnu za podršku zubnoj krunici. Iako je implant sam po sebi dizajniran da traje doživotno, krunica koja se na njega postavlja može se vremenom istrošiti.

Statistike pokazuju da oko 70% krunica treba da bude zamenjeno u periodu od 15 do 20 godina zbog prirodnog habanja. Zbog toga je važno redovno pratiti stanje svojih zubnih krunica i posećivati stomatologa kako bi se osigurala njihova dugotrajna funkcionalnost i estetika.

 

Šta može da utiče na neuspeh zubnih implanta?


Zubni implanti su generalno veoma pouzdani i dugotrajni, ali u nekim slučajevima može doći do komplikacija koje ďovode do neuspeha. Problemi se obično javljaju zbog poteškoća tokom zarastanja ili zbog drugih zdravstvenih i životnih okolnosti.

Pogledajmo koje to okolnosti mogu da dovedu do neuspeha zubnih implanta:


Nega i održavanje dentalnih implanta


Pravilna oralna higijena je izuzetno važna za zdravlje vaših implanta, baš kao i za prirodne zube. Plak koji se nakuplja može izazvati bolesti desni, što može negativno uticati na meko tkivo i vilicu.

Ako se plak akumulira oko implanta, može doći do periimplantatne bolesti. Rane faze ove bolesti su reverzibilne, ali ako se ne tretira na vreme, može preći u ozbiljnije stanje poznato kao periimplantitis, koje može dovesti do gubitka implanta.

Da biste održali svoje implante zdravim, važno je da redovno održavate oralnu higijenu, što uključuje:

 

  • Pranje zuba najmanje dva puta dnevno.
  • Korišćenje zubnog konca svaki dan.
  • Ograničavanje ili izbegavanje hrane bogate šećerom.
  • Redovne posete stomatologu svakih šest meseci.

Redovna i temeljna nega, kao i posete stomatologu, mogu sprečiti potencijalne komplikacije i osigurati dugovečnost vaših implanta.

 

Nedostatak vilične kosti


Endostalni implanti moraju biti čvrsto smešteni u viličnu kost da bi uspešno obavljali svoju funkciju. Ako nema dovoljno kosti, implant ne može biti stabilan, što je značajan problem.

Pre postavljanja implanta, neophodan je detaljan pregled vilice. Ovo može uključivati rendgenske snimke i trodimenzionalno modeliranje kako bi se precizno procenio kvalitet kosti na mestu gde će se implant postaviti.

Kada nema dovoljno kosti, mnogi se odlučuju za dodatne procedure poput transplantacije kosti ili podizanja sinusa pre nego što prime endostalni implant.

Vremenom, gubitak kosti može ozbiljno ugroziti stabilnost implanta. Razlozi za ovo mogu biti osteoporoza, periimplantatna bolest ili drugi stvari koje utiču na zdravlje kostiju.

 

Pušenje


Brojne studije nedvosmisleno pokazuju da pušenje značajno smanjuje uspešnost dentalnih implanta. Na primer, podaci otkrivaju da je stopa neuspeha implanta kod pušača 11%, dok je kod nepušača samo 5%.

Jedan od glavnih razloga zašto pušenje negativno utiče na uspeh implanta je smanjenje protoka krvi u zahvaćenom području. Smanjeni protok krvi može ometati proces osteointegracije, kao i zarastanje tkiva oko njega. Osim toga, pušenje povećava rizik od oboljenja desni, što dodatno komplikuje uspešnost implanta.

Dakle, ako razmišljate o dentalnim implantima, izbegavanje pušenja može značajno povećati šanse za njihov uspeh i dugovečnost.

 

cigareta u ruci


Dodatni uzroci neuspeha zubnih implanta


Bruksizam, odnosno nesvesno škrgutanje zubima, često može uzrokovati pucanje implanta zbog konstantnog pritiska i pokreta koji ometaju srastanje implanta sa kostima.

Kod starijih pacijenata, sporiji proces zarastanja i pridruženi zdravstveni problemi poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i oslabljenog imunološkog sistema mogu značajno povećati rizik od neuspeha.

Pored toga, upotreba lekova za razređivanje krvi, imunosupresiva i terapije kao što je hemoterapija, mogu dodatno otežati proces uspešne implantacije.

 

Šta raditi kada zubni implant ne uspe


Kada zubni implant ne uspe, moguće je ukloniti ga pod lokalnom anestezijom. U nekim situacijama, može se odmah postaviti novi. Studije pokazuju da zamena zubnog implanta na istom mestu ima uspešnost od 71%.

Ako postoji nedostatak kosti oko implanta, može biti potrebno da se prvo uradi transplantacija kosti kako bi se osigurao oporavak pre postavljanja novog implanta. U ovakvim slučajevima, može proći nekoliko meseci pre nego što dođe do ugradnje.

Ukoliko ne želite ili niste u mogućnosti da zamenite neuspešni implant, postoje alternativna rešenja poput dentalnih mostova ili proteza.

Periimplantitis, upala tkiva oko implanta, može se tretirati bez uklanjanja implanta ako gubitak kosti nije veliki. Tretman uključuje detaljno čišćenje i dekontaminaciju implanta i okolnog područja, uz primenu antibiotika.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar